Charleroi Airport moet 15,5 miljoen euro zien te vinden

Charleroi Airport zal in 2015 waarschijnlijk verlies maken. Het heeft te maken met een besluit van de Europese Commissie tegen valse concurrentie.

Voor de financiering van dure installaties van de luchthaveninfrastructuur droeg het vliegveld tot voor kort 3 miljoen van de 13 miljoen euro bij. De rest werd gefinancierd door het Waals gewest, een deel van de Belgische overheid. Het vliegveld is voor de banenmotor in de regio erg belangrijk, dat is de reden dat de overheid zelf ook een flinke duit in het zakje deed.

De Europese Commissie bepaalde echter dat dit valse concurrentie was; Charleroi Airport zou vanaf volgend jaar zelf moeten instaan voor deze financiering. Volgend jaar is dit bedrag 12,5 miljoen euro. Maar daar blijft het niet bij, behalve de luchthaveninfrastructuur moet de directie van het vliegveld voortaan ook zelf financieel instaan voor de beveiliging en de veiligheid van de luchthaven. Een bedrag van 15,5 miljoen euro dus, wat het vliegveld zelf maar zal moeten ophoesten.

In 2013 maakte het vliegveld zo’n 10 miljoen euro winst. Als ze het in 2015 weer zo goed doen, zal die winst dus compleet verdampen. Sterker nog, het zal een verlies worden van 5,5 miljoen euro. Dit besluit van de Europese Commissie zal toekomstige besluiten van de directie van het vliegveld dus sterk beïnvloeden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.